Otłuszczenie narządów wewnętrznych
Opis:
Otłuszczenie narządów wewnętrznych spowodowane jest nie właściwą dietą ryb. Podobnie jak w przypadku człowieka, dostarczanie organizmowi dużej ilości węglowodanów, które nie mogą być na bieżąco spalone, skutkuje zamianą ich w tłuszcze. U ryb tłuszcz odkłada się wokół narządów miękkich oraz jamy ciała, najczęściej jednak problem dotyczy wątroby. Nadmierne odkładanie tłuszczu spowodowane jest monotoniczną dietą, z dużą zawartością węglowodanów. Są to np: larwy komarów czy popularne doniczkowce. Poza tym, często suche karmy dla ryb zawierają sporą dawkę skrobi. Pokarmy takie stanowią wartościowy składnik diety, jednak powinien być traktowany jako uzupełnienie, anie podstawa diety. Otłusczenie narządów wewnętrzynych prowadzi do upośledzenia ich prawidłowych funkcji, co w skrajnych przypadkach poże prowadzić do śmierci. Skutkiem otłuszczenia wątroby może być także wodnice, czyli nadmierne nagrowadzenie wody w komórkach ciała.
Objawy:
Otłuszczenie jest trudne do wykrycia. na początkowycm etapie choroby, nie ma, żadnych wyraźnych oznak. W miare rozwijania się choroby ryby stają się apatyczne, tracą apetyt.W wypadku wodnicy łuski na skórze nabrzmiewają, tworzą charakterystyczne wypukłości.
Leczenie:
Leczenie polega na głodówce, która pozwoli na opanowanie postępowania choroby. Głodówko powinna trwać około 4-7 dni. W dalszym ciągu należy wprowadzić urozmajconą dietę, bogatą we wszystkie składniki odżywcze oraz w zbilansowanych ilościach.
Zapobieganie:
Należy dbać o różnorodność pokarmów. Dobre napowietrzenie zbionika pomoże rybkom w przemianie materii. Nie wskazane jest również dozowanie jednorazowo dużych ilości pokarmu co skutkuje natychmiastowym skokiem węglowodanów.
Komentarze
Prześlij komentarz